วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

SPICY SHRIMP PATE AND FRIED MACKERAL FISH น้ำพริกกะปิ+ปลาทูทอด

SPICY SHRIMP PATE AND FRIED MACKERAL FISH

[ thai food : num prik ka-pi + pla too tod ]

                   Thai Recipe Ingredients

* 2 mackeral fishes, around 400 grams (or frozen salted mackeral)
* 1 tablespoon shrimp paste
* 2 tablespoons minced dried shrimps
* 3 red shallots, peeled
* 3 cloves garlic, peeled

* 1 tablespoon fish sauce* 10-15 chili peppers (depends on how spicy you like)
* 2 tablespoons lime juice
* 1/2 tespoon sugar
* steamed or fresh vegetables (cabbage, cucumber, tomato, lectuce, carrot, string bean, etc.)


thai recipe : acacia omelette + fried mackeral fish
thai food : spicy shrimp paste + fresh vegetables


                   Thai Food Preparations

              1. Heat oil in a wok and fry the mackeral fish until cooked. Remove and drain.
              2. Pound red shallots, chilies, garlic in a mortar and pestle or by using the food processor, until mixed well.
              3. Add dried shrimps, shrimp paste, fish sauce, lime juice and sugar. Mix all ingredients until the mixture becomes smooth paste.
              4. Transfer to a serving dipping bowl. Serve with fried mackeral fish and steamed vegetables. Thai people also love to eat this recipe with acacia omelette.

     Acacia Omelette (kai jeaw cha-om) : this recipe is optional. (If you cannot find acacia in your local grocery store, you may try to use other fresh vegetables instead.)
     1. Wash acacia (cha-om) and nip the leaves and young leaves then cut into 1-inch portions.
     2. Add the beaten eggs in a bowl, and also add the acacia. Stir until all mixed well.
     3. Heat oil in a wok. Add the beaten eggs with acacia in the wok, fry until cooked and golden, then remove and drain. Slice into cubes.

 สูตรอาหารไทย : น้ำพริกกะปิ+ปลาทูทอด

[ SPICY SHRIMP PATE AND FRIED MACKERAL FISH ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม





น้ำพริกกะปิ + ผักสด


              * ปลาทู 2 ตัว
              * กะปิ 1 ช้อนโต๊ะ
              * กุ้งแห้ง 2 ช้อนโต๊ะ
              * หอมแดงปอกเปลือก 3 ลูก
              * กระเทียมปอกเปลือก 3 ลูก
              * พริก 10 - 15 เม็ด (ปรับเพิ่ม/ลดตามต้องการ)
              * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำมะนาว 2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1/2 ช้อนชา
              * ผักสด หรือ ผักนึ่ง (กะหล่ำปลี, แตงกวา, ผักกาดขาว, มะเขือเทศ,                             ถั่วฝักยาว, อื่นๆ)
              * ชะอม 1 กำ (ทำไข่เจียวชะอม, จะไม่มีก็ได้)
              * ไข่ไก่ 3 ฟอง (ใช้สำหรับทำไข่เจียวชะอม)



ปลาทูทอด + ไข่เจียวชะอม
น้ำพริกกะปิ + ผักสด


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง นำปลาูทูลงไปทอดจนเหลืองและสุก จึงนำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
2. ใส่หอมแดง, พริก, กระเทียมลงในครก (หรือเครื่องปั่นอเนกประสงค์) โขลกจนกระทั่งเข้ากันดี
3. เติมกุ้งแห้ง, กะปิ, น้ำปลา, น้ำมะนาวและน้ำตาล โขลก (หรือปั่น) จนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
4. ตักใส่ถ้วยน้ำพริก เสริฟพร้อมปลาทูทอดและผักสด (หรือผักนึ่ง) นอกจากนั้นไข่เจียวชะอมก็ยังนิยมเสริฟรับประทานพร้อมกับน้ำพริกกะปิด้วย

        วิธีทำไข่เจียวชะอม :
     1. ล้างชะอมให้สะอาดและเด็ดเอาใบอ่อนออกมา หั่นให้มีขนาดยาวประมาณ 1 นิ้ว
     2. นำไข่ไก่ไปตอกและใส่ในชาม คนให้ไข่แดงและไข่ขาวเข้ากัน จากนั้นจึงเติมชะอมที่หั่นไว้แล้ว คนต่ออีกครั้งจนไข่และชะอมผสมกันดี
     3. ตั้งน้ำมันในกระทะบนไฟปานกลาง ใส่ไข่และชะอมลงไปทอด รอจนกระทั่งสุกเหลืองดี จึงปิดไฟและนำออกมาสะเด็ดน้ำมัน หั่นเป็นสี่เหลี่ยมเล็กๆ จัดใส่จานและเสริฟทานกับน้ำพริก

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น