วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR FRIED GREEN MUSSELS WITH ROASTED CHILI PASTE หอยแมลงภู่ผัดน้ำพริกเผา

STIR FRIED GREEN MUSSELS WITH ROASTED CHILI PASTE

[ thai food : hoy ma-lang-poo pad num prik prao ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 450 grams fresh green mussels, cleaned well
           * 1 teaspoon sugar
           * 3 tablespoons vegetable oil
           * 1/2 cup sweet basil leaves
* 2 tablespoons roasted chilli paste
* 4 fresh chillies, cut into long strips
* 2 teaspoons garlic, finely chopped
* 1 tablespoon fish sauce



Thai recipe : fresh green mussels
Thai Food : stir-fried green mussels with roasted chili paste


     Thai Food Preparations

           1. Heat water in a pot until boiling. Then scald green mussels in boiled water until cooked. Remove and drain.
           2. Heat oil in a wok over medium-high heat. Add garlic in the hot oil and fry until it becomes golden.
           3. Add cooked green mussels and stir for a 20 seconds. Then add fish sauce, sugar, chili and roasted chilli paste.
           4. Before removing from heat, sprinkle with sweet basil leaves and red fresh chilli. Stir-fry for another 10 seconds. Transfered to a serving dish and served with hot steamed rice.


สูตรอาหารไทย : หอยแมลงภู่ผัดน้ำพริกเผา

[ STIR FRIED GREEN MUSSELS WITH ROASTED CHILI PASTE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


หอยแมลงภู่ผัดน้ำพริกเผา


           * หอยแมลงภู่ 450 กรัม (ล้างและทำความสะอาด)
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * น้ำมันพืช 3 ช้อนโต๊ะ
           * ใบโหระพา 1/2 ถ้วยตวง
           * น้ำพริกเผา 2 ช้อนโต๊ะ
           * พริกชี้ฟ้าหั่นตามยาว 4 เม็ด
           * กระเทียมสับ 2 ช้อนชา
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ



หอยแมลงภู่
หอยแมลงภู่ผัดน้ำพริกเผา

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ต้มน้ำในหม้อจนเดือด แล้วนำหอยแมลงภู่่ลงไปลวกจนสุก นำออกมาสะเด็ดน้ำ
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง ใส่กระเทียมลงไปผัดจนหอมและเหลือง
3. ใส่หอยแมลงภู่ที่ลวกแล้วลงไปผัดสักพัก จึงปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำตาล, พริกและน้ำพริกเผา
4. ใส่ใบโหระพาลงไปผัดประมาณ 10 วินาที จึงปิดไฟและตักใส่จาน  เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น