วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

CHICKEN WINGS IN RED SAUCE ปีกไก่น้ำแดง

CHICKEN WINGS IN RED SAUCE

[ thai food : peek kai num-dang ]

                         Thai Recipe Ingredients

              * 600 grams chicken wings (or drumsticks)
              * 1 tablespoon pepper
              * 1/4 cup chopped coriander (leaves + roots)
              * 1 tablespoon fish sauce
              * 1/4 cup lemon grass, sliced thinly
              * 12 cloves garlic, crushed
   * 2 tablespoons soy sauce
   * 1 tablespoon sugar
   * 1/4 cup tomato sauce
   * 1/4 cup whisky (or wine)
   * fresh vegetables for garnishing ( cucumber, tomato,         etc.)



thai recipe : tomato sauce
thai food : chicken wings in red sauce image


     Thai Food Preparations

              1. In a large bowl, add chicken wings, lemon grass, fish sauce and pepper. Stir until all mixed well and let marinate for at least 2 hours.
              2. Heat oil in a wok over medium heat. Then deep fry the chicken wings until golden. Remove and drain.
              3. Heat oil in a wok over high heat. Add garlic and stir fry until yellow. Then add tomato sauce, soy sauce, sugar, whisky and a little water. Stir fry quickly until all mixed well. Turn down to low heat.
              4. Add fried chicken wings into the suace. Stir fry until the chicken wings are coated with red sauce thoroughly. Transfer to a serving dish, and serve with fresh vegetables.

 สูตรอาหารไทย : ปีกไก่น้ำแดง

[ CHICKEN WINGS IN RED SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ปีกไก่น้ำแดง



              * ปีกไก่ (หรือน่องไก่) 600 กรัม
              * พริกไทย 1 ช้อนโต๊ะ
              * ผักชี+ราก สับละเอียด 1/4 ถ้วยตวง
              * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
              * ตะไคร้ซอยละเอียด 1/4 ถ้วยตวง
              * กระเทียมสับละเอียด 12 กลีบ
              * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
              * ซ๊อสมะเขือเทศ 1/4 ถ้วยตวง
              * ไวน์สำหรับทำอาหาร 1/4 ถ้วยตวง (เหล้าจีนหรือวิสกี้ก็ได้)
              * ผักสดสำหรับแต่งอาหาร (แตงกวา, มะเขือเทศ, อื่นๆ)



ซ๊อสมะเขือเทศ
ปีกไก่น้ำแดง




     วิธีทำทีละขั้นตอน


1. นำปีกไก่, ตะไคร้, น้ำปลาและพริกไทยผสมให้เข้ากันดี หมักทิ้งไว้อย่างน้อย 2 ชั่วโมง
2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง เมื่อน้ำมันร้อนได้ที่ นำไก่ที่หมักไว้นำไปทอดจนเหลืองและสุก จึงนำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
3. ตั้งกระทะบนไฟร้อนจัด ใส่น้ำมันลงไป จากนั้นใส่กระเทียมและผัดจนเหลืองหอม จึงใส่ซ๋อสมะเขือเทศ, ซิอิ๊วขาว, น้ำตาล, เหล้า และน้ำเปล่านิดหน่อย ผัดอย่างรวดเร็วจนส่วนผลมทุกอย่างเข้ากัน ลดไฟลง
4. ใส่ไก่ทอดลงไปผัดกับซ๊อสจนเข้ากันดี ปิดไฟและตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักสด และเสริฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ



ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น