วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR-FRIED SQUID WITH ROASTED CHILI PASTE ปลาหมึกผัดน้ำพริกเผา

STIR-FRIED SQUID WITH ROASTED CHILI PASTE

[ thai food : pla meuk pad num prik pao ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 350 grams squid, cut into well pieces
              * 50 grams spring onion, cut into 1/2" long
              * 2 red or yellow chilies, cut diagnally
              * 1/2 onion, sliced
   * 1 1/2 teaspoon roasted chili paste
   * 1 teaspoon soy sauce
   * 1/2 teaspoon sugar
   * cooking oil
   * coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : fresh squid
thai food : stir-fried squid with roasted chili paste




     Thai Food Preparations

              1. Heat oil in a wok over medium heat. Add squid and onion together, stir quickly until nearly cooked. (Be careful not to overcook. You will get the best taste of squid only when the squid is nearly cooked.)
              2. Add roasted chili paste, soy sauce, green onion, chilies, sugar and stir fry for another 2 minute and until all ingredients mixed well.
              3. Transfer to a serving dish. Garnish with coriander leaves on top and serve immediately with steamed rice.



สูตรอาหารไทย : ปลาหมึกผัดน้ำพริกเผา

[ STIR-FRIED SQUID WITH ROASTED CHILI PASTE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ปลาหมึกผัดน้ำพริกเผา



              * ปลาหมึก 350 กรัม (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
              * ต้นหอม 50 กรัม (หั่นยาวประมาณครึ่งนิ้ว)
              * พริกชี้ฟ้าแดงหรือเหลือง 2 เม็ด (หั่นตามยาว)
              * หอมใหญ่หั่น 1/2 ลูก
              * น้ำพริกเผา 1.5 ช้อนชา
              * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนชา
              * น้ำตาล 1/2 ช้อนชา
              * น้ำมันพืชสำหรับทำอาหาร
              * ผักชี (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)




ปลาหมึกสด
ปลาหมึกผัดน้ำพริกเผา
     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง ใส่ปลาหมึกและหอมใหญ่ลงไปผัดพร้อมกันจนเกือบสุก (ระวังอย่าผัดจนปลาหมึกสุกเกินไป เนื้อปลาหมึกจะมีรสชาติดีที่สุดเมื่อใกล้สุก ถ้าสุกเกินไปเนื้อจะแข็งกระด้าง ไม่อร่อย)
2. เติม น้ำพริกเผา, ซิอิ๊วขาว, ต้นหอม, พริก และน้ำตาล ผัดต่อไปอีกประมาณ 2 นาที จนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี จึงปิดไฟ
3. ตักใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น