Thai Spicy Water Mimosa Salad
[ thai food : yum pak kra-ched ]
Thai Recipe Ingredients
* 5-8 medium-sized cleaned shrimps, shelled, and deveined
* 50 grams minced pork
* 100 grams water mimosa, cleaned and cut into well pieces
* 1 tablespoon fried garlic
* 1/2 tablespoon chopped chili
* 1 tablespoon minced garlic
* 2 1/2 tablespoons lime juice
* 2 1/2 tablespoons fish sauce
* 2 tablespoons sugar
|
Thai Food Preparations
1. Heat water in a pot until boiling. Then scald shrimps and minced pork in boiled water (one at a time) until cooked. Remove from heat and drain.
2. In the same pot, bring water mimosa into the boiled water, wait until cooked then remove from heat and drain.
3. In a big bowl, mix together all ingredients. Season with fish sauce, sugar and lime juice. Stir until mixed well. Transfer to a serving plate, sprinkle with fried garlic on top and serve immediately.
สูตรอาหารไทย : ยำผักกระเฉด
[ THAI SPICY WATER MIMOSA SALAD ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* กุ้งขนาดกลาง 5 - 8 ตัว (ล้างทำความสะอาด,ปอกเปลือก)
* หมูสับ 50 กรัม
* ผักกระเฉด 100 กรัม
(ทำความสะอาด และหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
* กระเทียมเจียว 1 ช้อนโต๊ะ
* พริกขี้หนูสับ 1/2 ช้อนโต๊ะ (ปรับเพิ่ม/ลดตามความชอบ)
* กระเทียมหั่นละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะนาว 2 1/2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำปลา 2 1/2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนโต๊ะ (หรือใช้น้ำตาลทรายแทน)
|
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. นำหมูสับและกุ้งที่แกะแล้วไปลวกในน้ำร้อนจนสุก สะเด็ดน้ำให้แห้ง
2. จากนั้นนำผักกระเฉดไปลวกน้ำร้อนจนนุ่ม จึงตักออกและทิ้งไว้ให้สะเด็ดน้ำ
3. ผสมเครื่องปรุงทั้งหมดลงในชามขนาดใหญ่ ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำตาลและน้ำมะนาว ตักใส่จาน โรยหน้าด้วยกระเทียมเจียว เสริฟได้ทันที
|
|
|
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น