วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SPICY WATER MIMOSA SALAD ยำผักกระเฉด

Thai Spicy Water Mimosa Salad

[ thai food : yum pak kra-ched ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 5-8 medium-sized cleaned shrimps, shelled, and deveined
           * 50 grams minced pork
           * 100 grams water mimosa, cleaned and cut into well pieces
           * 1 tablespoon fried garlic
           * 1/2 tablespoon chopped chili
* 1 tablespoon minced garlic
* 2 1/2 tablespoons lime juice
* 2 1/2 tablespoons fish sauce
* 2 tablespoons sugar



Thai Food Recipe | Thai Spicy Water Mimosa Salad
Thai Food Recipe | Thai Spicy Water Mimosa Salad


     Thai Food Preparations

           1. Heat water in a pot until boiling. Then scald shrimps and minced pork in boiled water (one at a time) until cooked. Remove from heat and drain.
           2. In the same pot, bring water mimosa into the boiled water, wait until cooked then remove from heat and drain.
           3. In a big bowl, mix together all ingredients. Season with fish sauce, sugar and lime juice. Stir until mixed well. Transfer to a serving plate, sprinkle with fried garlic on top and serve immediately.


 สูตรอาหารไทย : ยำผักกระเฉด

[ THAI SPICY WATER MIMOSA SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ยำผักกระเฉด



           * กุ้งขนาดกลาง 5 - 8 ตัว (ล้างทำความสะอาด,ปอกเปลือก)
           * หมูสับ 50 กรัม
           * ผักกระเฉด 100 กรัม
              (ทำความสะอาด และหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
           * กระเทียมเจียว 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกขี้หนูสับ 1/2 ช้อนโต๊ะ (ปรับเพิ่ม/ลดตามความชอบ)
           * กระเทียมหั่นละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 2 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 2 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาลปี๊บ 2 ช้อนโต๊ะ (หรือใช้น้ำตาลทรายแทน)



สูตรอาหารไทย : ผักกระเฉดสด
สูตรอาหารไทย : ยำผักกระเฉด


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำหมูสับและกุ้งที่แกะแล้วไปลวกในน้ำร้อนจนสุก สะเด็ดน้ำให้แห้ง
2. จากนั้นนำผักกระเฉดไปลวกน้ำร้อนจนนุ่ม จึงตักออกและทิ้งไว้ให้สะเด็ดน้ำ
3. ผสมเครื่องปรุงทั้งหมดลงในชามขนาดใหญ่ ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำตาลและน้ำมะนาว ตักใส่จาน โรยหน้าด้วยกระเทียมเจียว เสริฟได้ทันที

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น