วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

GROUND PORK SALAD ลาบหมู

 GROUND PORK SALAD

[ thai food : larb moo ]

                    Thai Recipe Ingredients

           * 350 grams coarsely ground pork
           * 2 tablespoons fresh mint leaves
           * 3 tablespoons lime juice
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 2 tablespoons roasted sticky rice powder
           * 3 tablespoons finely chopped spring onion
           * 2 tablespoons coarsely chopped fresh coriander
* 1 tablespoon coarsely ground dried red chilli
* 1/2 teaspoon sugar
* 1/2 cup coarsely chopped shallot
* 1 cup water (or chicken stock)
* 2 wedges green cabbage
* 5 green beans, trimmed and halved crosswise


Thai Recipe : fresh mint leaves
Thai Food : Ground pork salad



     Thai Food Preparations

              1. Heat the water in a saucepan (or small pot). Add ground pork and cook for 2 minutes, tossing often to break up the meat. When cooked, remove the pan from the heat and drain the water.
              2. Transfer the cooked pork to a medium bowl. Add the shallot, spring onion, coriander, and most of the mint, reserving a few leaves for a garnish. Add the lime juice, fish sauce, rice powder, chilli, and sugar. Then stir to combine everything well.
              3. Before serving, garnish the serving dish with the cabbage, green bean, and mint. Thai people love to eat this dish with sticky rice and fresh vegetables.


 สูตรอาหารไทย : ลาบหมู

[ GROUND PORK SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ลาบหมู


             * หมูสับ 350 กรัม
             * ใบสาระแหน่ 2 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
             * ข้าวคั่ว 2 ช้อนโต๊ะ
             * ต้นหอมซอย 3 ช้อนโต๊ะ
             * ผักชีหั่นหยาบ 2 ช้อนโต๊ะ
             * พริกป่น 1 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำตาล 0.5 ช้อนชา
             * หอมแดงหั่นหยาบ 0.5 ถ้วยตวง
             * น้ำซุปไก่ 1 ถ้วยตวง (หรือน้ำเปล่า)
             * กะหล่ำปลี 0.5 ลูก (หั่นเป็นเสี้ยว)
             * ถั่วฝักยาว 5 ต้น (หั่นเฉียง)


ใบสาระแหน่
ลาบหมู
    
 วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ต้มน้ำในหม้อเล็ก ใส่หมูสับและต้มต่อไปอีก 2 นาที ระหว่างต้มใช้ทัพพีเขี่ยให้หมูแยกออกจากกัน เมื่อหมูสุกดีแล้วจึงปิดไฟ และเทน้ำออก
2. นำหมูที่สุกแล้วไปใส่ในชามขนาดกลาง เติมหอมแดง, ต้นหอม, ผักชี และใบสาระแหน่ (เหลือนิดหน่อยไว้แต่งหน้า) ปรุงรสด้วยน้ำมะนาว, น้ำปลา, ข้าวคั่ว, พริกป่นและน้ำตาล คนจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากัน
3. ตักใส่จาน แต่งข้างจานด้วยผักสด (กะหล่ำปลี, ถั่วฝักยาว) โรยหน้าด้วยใบสาระแหน่ เสริฟพร้อมข้าวเหนียวร้อนๆ (หรือข้าวสวย)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น