วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI WING BEAN SALAD ยำถั่วพู

THAI WING BEAN SALAD

[ thai food : yum tua poo ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 250 grams wing bean, sliced
           * 100 grams minced pork
           * 5 medium-sized prawns, cleaned, peeled and deviened
           * 2 tablespoons coconut milk
           * 2 shallots, sliced
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 3 tablespoons lime juice
           * 2 tablespoons roasted peanut, coarsely ground
* 1 tablespoon sugar
* 2 tablespoons fried shallot
* 50 grams dry shreded coconut
* 1 boiled egg, cut in half lengthwise
* fried chilies (for garnishing)
* 1 tablespoon roasted chili paste (or use 1 roasted dried chili, 2 roasted shallots and 1 roasted garlic to make fresh roasted chili paste)



thai vegetable : fresh wing bean
thai food : thai wing bean salad


     Thai Food Preparations

            1. Heat water in a pot until boiling. Then scald the minced pork in boiled water until cooked. Remove and drain. Then do the same for the prawns.
         2. Heat water in a pot until boiling. Then scald the sliced wing beans for 3 minutes. Remove and drain.
         3. To make fresh roasted chili paste : grind dried chili (remove seeds), shallots, garlic in a mortar until mixed thoroughly (or using food processor). Transfer it into a medium-size bowl.
         4. Add coconut milk (1 tablespoon), fish sauce, sugar and lime juice. Stir until mixed well.
           5. Add the cooked pork and prawns, then stir until all ingredients mixed together.
         6. Add dry shreded coconut, peanut and sliced wing bean. Stir again until mixed well. Transfer to a serving plate. Garnish on top with coconut milk (1 tablespoon), fried shallots, fried chili and sliced boiled egg. Serve immediately.


 สูตรอาหารไทย : ยำถั่วพู

[ THAI WING BEAN SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ยำถั่ั่วพู



           * ถั่วพู 250 กรัม (ล้างและหั่นขวางเป็นชิ้นเล็กๆ)
           * เนื้อหมูสับ 100 กรัม
           * กุ้งขนาดกลาง 5 ตัว (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * กะทิ 2 ช้อนโต๊ะ
           * หอมแดงซอย 2 ลูก
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
           * ถั่วลิสงคั่วบด 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * หอมแดงเจียว 2 ช้อนโต๊ะ (สำหรับโรยหน้า)
           * เนื้อมะพร้าวฝอย 50 กรัม
           * ไข่ไก่ต้ม 1 ลูก (หั่นครึ่งตามยาว)
           * พริกแห้ง (สำหรับแต่งหน้า)
           * น้ำพริกเผา 1 ช้อนโต๊ะ



ถั่วพู
ยำถั่ั่วพู


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำหมูสับที่เตรียมไว้ไปลวกในน้ำร้อนจนสุก เสร็จแล้วนำออกมาสะเด็ดน้ำให้แห้ง จากนั้นจึงลวกกุ้งให้สุกและนำออกมาสะเด็ดน้ำเช่นกัน
2. นำถั่วพูที่หั่นแล้วไปลวกในน้ำร้อนประมาณ 3 นาทีจนสุก จึงนำออกมาสะเด็ดน้ำ
3. ผสมกะทิ (1 ช้อนโต๊ะ), น้ำปลา, น้ำตาลและน้ำมะนาวเข้าด้วยกันในชามขนาดปานกลาง คนจนเข้ากันดี
4. ใส่หมูสับ และ กุ้งที่ลวกไว้แล้วลงไปในชามที่ใส่เครื่องปรุงรสไว้ในขั้นตอนที่สาม คนจนหมูและกุ้งผสมเข้ากันดีกับเครื่องปรุง
6. จากนั้นใส่เนื้อมะพร้าวฝอย,ถั่วลิสงบดและถั่วพูลงไป คนจนเข้ากันทั่ว จึงตักใส่จาน แต่่งหน้าด้วยกะทิสด (1 ช้อนโต๊ะ), หอมเจียว, พริกแห้ง และไข่ต้มที่หั่นเตรียมไว้ เสริฟทันทีกับข้าวสวยร้อนๆ หรือเป็นของว่างทานเล่นก็ดี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น