วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SQUID SALAD ยำปลาหมึก

THAI SQUID SALAD

[ thai food : yum pla meuk ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 400 grams cleaned squid, cut into well pieces
              * 1 tablespoon spring onion, chopped
              * 1/2 cup mint leaves
              * 1 tablespoon chinese celery, chopped
              * 1/2 tablespoon ginger root, finely sliced
              * 2 tablespoons onion, chopped
              * 1/2 teaspoon sugar
  * 2 tablespoons fish sauce
  * 1 tablespoon coriander, chopped 
  * 3-5 chili peppers, crushed
  * 1 tablespoon lemongrass, finely sliced
  * 3 tablespoons lime juice.



thai recipe : fresh squid
thai recipe : thai squid salad


     Thai Food Preparations

              1. Heat water in a pot until boiling. Then scald the squid in boiled water for just a short time. Remove and drain.
              2. Place the squid in a medium bowl. Then add cushed chili, lime juice, fish sauce, sugar, lemongrass, chinese celery, ginger roots, chopped onions. Sitr until all ingredients mixed well.
              3. Adjust the taste according to your desired one. However, the original taste should be the sour with sufficient salty taste.
              4. Transfer to a serving plate. Garnish on top with coriander leaves, mint leaves, chopped spring onions, then serve immediately.



สูตรอาหารไทย : ยำปลาหมึก

[ THAI SQUID SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ยำปลาหมึก



              * ปลาหมึกหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 400 กรัม
              * ต้นหอมหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
              * ใบสาระแหน่ 1/2 ถ้วยตวง
              * คึ้นฉ่ายหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
              * ขิงซอย 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * หอมใหญ่หั่น 2 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำตาล 1/2 ช้อนชา
              * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
              * ผักชีหั่น 1 ช้อนโต๊ะ
              * พริกขี้หนูทุบพอแหลก 3-5 เม็ด
              * ตะไคร้ซอยละเอียด 1 ช้อนชา
              * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ



ปลาหมึกสด
ยำปลาหมึก


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำปลาหมึกไปลวกในน้ำร้อนจนสุก นำออกมาสะเด็ดน้ำ
2. นำปลาหมึกที่ลวกแล้วไปผสมกับ, พริก, น้ำมะนาว, น้ำปลา, น้ำตาล, ตะไคร้, คึ้นฉ่าย, ขิงซอย และหอมใหญ่ คลุกจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันดี
3. ปรุงรสเพิ่มเติมตามรสที่ต้องการ รสชาติดั้งเดิมควรจะมีรสเปรี้ยวนำ และมีรสค็มนิดหน่อย ส่วนรสเผ็ดปรับความชอบ
4. จัดใส่จาน แต่งหน้าด้วยผักชี, ใบสาระแหน่ และต้นหอม เสริฟทันที พร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือเป็นกับแกล้มก็ได้ี (สำหรับอาหารประเภทยำนั้น เมื่อยำแล้วควรจะเสริฟทันที ถ้าทิ้งไว้นานเนื้อสัตว์จะดูดน้ำยำเข้าไป ทำให้รสชาติผิดไปจากที่ปรุงไว้ อาหารจะชืดและไม่อร่อย)

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น