วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI FRIED RICE WITH PRAWNS ข้าวผัดกุ้ง

THAI FRIED RICE WITH PRAWNS

[ thai food : kao pad koong ]

                  Thai Recipe Ingredients

           * 3 cups cooked rice
           * 12 medium sized shrimps
           * 3 cloves garlic, finely sliced
           * 1/2 minced green or red chilli for medium-spiced rice
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 3 tablespoons vegetable oil
* 2 eggs
* 3 spring onions, finely sliced
* 1/2 cup fresh coriander
* 1 cucumber, sliced
* 1 lime, wedged and 1 tomato, also wedged


Thai Recipe : Chili in fish sauce
Thai Food : Thai fried rice
     
Thai Food Preparations

           1. Place oil in a wok. Add garlic and chilli. Stir-fry over medium-                high heat until fragrant (about 1 minute).

           2. Add prawns and stir fry until cooked thoroughly.

           3. Move ingredients aside and crack egg into the wok. Stir to cook            and break up the egg. When egg is nearly cooked, add the rice.                Stir fry, keeping the heat medium-high.

           4. Add fish sauce, and tomato, continue to stir-fry for another 1-2            minutes. Before serving, sprinkle with spring onion, and coriander              on top and place cucumber and lemon besides the fried rice. Thai              people love to serve Fried Rice with chopped chilies in Fish Sauce            for better taste.


สูตรอาหารไทย : ข้าวผัดกุ้ง

[ THAI FRIED RICE WITH PRAWNS ]


     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ข้าวผัดกุ้ง


           * ข้าวสวย 3 ถ้วงตวง
           * กุ้งขนาดปานกลาง 12 ตัว (ล้างและปอกเปลือก)
           * กระเทียมหั่นละเอียด 3 กลีบ
           * พริกขี้หนูหั่นละเอียด 1/2 เม็ด (กรณีชอบรสจัด)
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมันพืช 3 ช้อนโต๊ะ
           * ไข่ไก่ 2 ฟอง
           * ต้นหอมซอยละเีอียด 3 ต้น
           * ใบผักชี 1/2 ถ้วยตวง
           * แตงกวา 1 ลูก (หั่นเป็นชิ้น)
           * มะนาว 1/2 ลูก (หั่นเป็นเสี้ยว)
           * มะเขือเทศ 1 ลูก (หั่นเป็นชิ้นๆ)


พริกน้ำปลา
ข้าวผัดกุ้ง

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟปานกลาง ใส่กระเทียมและพริกลงไปผัดจนเริ่มหอม (ประมาณ 1 นาที)

2. ใส่กุ้งลงไปในกระทะและผัดจนสุก

3. ใช้ตะหลิวย้ายส่วนผสมที่อยู่ในกระทะไปด้านข้าง แล้วตอกไข่ใส่ลงไปในกระทะ ใช้ตะหลิวเขี่ยไข่แดงให้แตก รอจนไข่เริ่มสุกให้ใส่ข้าวสวยลงไป และผัดทุกอย่างในกระทะให้เข้ากัน

4. ปรุงรสด้วยน้ำปลา และใส่มะเขือเทศลงไป ผัดต่ออีก 1-2 นาทีจึงปิดไฟ ก่อนเสิรฟโรยหน้าข้าวผัดด้วยต้นหอมซอยและผักชี จัดข้างจานด้วยแตงกวาซอยและมะนาวที่หั่นเป็นเสี้ยวไว้แล้ว เสิรฟพร้อมพริกน้ำปลา

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น