วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STIR-FRIED RICE NOODLE WITH PRAWNS ผัดไทยกุ้งสด

STIR-FRIED RICE NOODLE WITH PRAWNS

[ thai food : pad thai koong ]


                  Thai Recipe Ingredients

           * 12 fresh Shrimp
           * 90 gram Dry Rice Noodle (3 - 5 mm)
           * 50 gram Fresh Bean Sprouts
           * 2 tablespoons Chopped (1") Green Onion
           * 6 tablespoons Fish Sauce
           * 6 tablespoons Oyster Sauce
* 3 teaspoons Vinegar
* 2 tablespoons Sugar
* 2 Tablespoons Preserved Turnip
* 2 Tablespoons Crushed Peanuts
* 1 Tablespoon Paprika
* 2 Eggs
* 1 Teaspoon Red Chili (for Spicy lover)
* 1/2 Lemon


Thai Recipe : Bean sprout
Thai Food : Stir-fried rice noodle with prawns
     

Thai Food Preparations


           1. Soak the noodles about 30 minutes in room temperature water.

           2. Heat and season the wok. Add the Shrimp and grill for 90                    seconds. Add the Eggs. When the eggs are not quite finished, add            the Noodles, Sugar, Peanuts, Turnips and Paprika. Stir Fry until all            ingredients are mixed well and the noodles are wilted.

           3. Season with the Fish Sauce, Oyster Sauce and vinegar. Then              add Bean Sprouts, Green Onions and Red Chili. Stir fry quickly                  ensuring everything is well combined. If you like wet noodle dishes            de glaze with 5 oz. water stock. If you like firmer dry noddles de              glaze with only 2 oz. water stock. Place on Serving plate and                  garnish with more Bean Sprouts and a Lemon wedge.


สูตรอาหารไทย : ผัดไทยกุ้งสด

[ STIR-FRIED RICE NOODLE WITH PRAWNS ]
     

เครื่องปรุง + ส่วนผสม


อาหารไทย : ผัดไทยกุ้งสด



            * กุ้งสด 12 ตัว (ทำความสะอาด, ปอกเปลือก)
            * เส้นจันท์ (หรือเส้นเล็ก) 90 กรัม
            * ถั่วงอก 50 กรัม
            * ใบกุ้ยช่าย 2 ช้อนโต๊ะ (หั่นให้มีความยาวประมาณ 1 นิ้ว)
            * น้ำปลา 6 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำมันหอย 6 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำมะขาม 3 ช้อนโต๊ะ (หรือน้ำส้มสายชู)
            * น้ำตาล 2 ช้อนโต๊ะ
            * หัวไชโป้ว 2 ช้อนโต๊ะ
            * ถั่วลิสงบด 2 ช้อนโต๊ะ
            * ไข่ 2 ฟอง
            * พริกป่น 1 ช้อนโต๊ะ (ถ้าชอบรสจัด)
            * มะนาว 1/2 ลูก


ถั่วงอกสด
อาหารไทย : ผัดไทยกุ้งสด
  


   วิธีทำทีละขั้นตอน


  1. กรณีใช้เส้นชนิดแห้ง ให้นำเส้นไปแช่น้ำธรรมดา (อุณหภูมิห้อง)           ประมาณ 30 นาที

  2. ตั้งกระทะบนไฟปานกลาง ใส่กุ้งลงไปผัดจนเริ่มสุก ตอกใส่ไข่ลงไปใน   กระทะ ใช้ตะหลิวเขี่ยให้ไข่แดงแตก พอไข่เริ่มสุก ใส่เส้น, น้ำตาล, ถั่ว     ลิสงและ หัวไชโป้ว ผัดจนเส้นเริ่มนุ่มและเครื่องปรุงทั้งหมดผสมกันทั่ว

  3. ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมันหอย และน้ำมะขาม (หรือน้ำส้มสายชู) ใส่     ถั่วงอก, หัวไชโป้วและพริกป่น (ถ้าชอบรสจัด) ผัดอย่างรวดเร็วให้ส่วน       ผสมทั้งหมดเข้ากันทั่ว ตักใส่จาน จัดแต่งด้วยถั่วงอกสด, พริกป่น, และ     มะนาว ข้างจาน ควรเสิรฟขณะยังร้อน

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น