วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

CRISPY CATFISH WITH GREEN MANGO SALAD ยำปลาดุกฟู


CRISPY CATFISH WITH GREEN MANGO SALAD

[ thai food : yum pla dook foo ]

     Thai Recipe Ingredients

           * 1 catfish (or any meaty white fish) weight 400-500 grams
           * 3 tablespoons fish sauce
           * 4 tablespoons lime juice
           * 1 tablespoon sugar
           * 5-10 chilies, chopped
* 1/4 cup shallot, sliced
* 1 mango, julienned (or sour green apple)
* 1/4 cup fried cashew nuts, or peanut
* coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : green mango salad
thai food : crispy fish with green mango salad



     Thai Food Preparations

           1. Roast the fish in an oven (at 450f) until cooked. Remove from oven and wait until cool. Then use a fork to fluff the cooked fish meat.
           2. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot then fry the fluffed meat in batches until golden. Remove and drain. Transfer to a serving plate.
           3. In a medium-sized bowl, add fish sauce, lime juice, sugar, chilies, shallots and mango. Stir until all ingredients mixed well. You can adjust the taste according to your desired one, but the original taste should be sour, hot, and salty, with a slight sweetness at the end.
           4. Before serving, sprinkle fried cashew nuts and coriander leaves on top of crispy fish. You can pour in the salad over fried fish and serve immediately. Or you can serve by putting the crispy fish on a plate and serve the salad mixture in another dipping sauce bowl.


สูตรอาหารไทย : ยำปลาดุกฟู

[ CRISPY CATFISH WITH GREEN MANGO SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ยำปลาดุกฟู



           * ปลาดุก 1 ต้ว (น้ำหนักประมาณ 400 - 500 กรัม)
           * น้ำปลา 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 4 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกขี้หนูซอย 5-10 เม็ด
           * หอมแดงซอย 1/4 ถ้วยตวง
           * มะม่วงดิบ 1 ลูก (ฝานและหั่นเป็นชิ้นเล็กๆ)
           * ถั่วมะม่วงหิมพานต์ 1/4 ถ้วยตวง (หรือใช้ถั่วลิสง)
           * ผักชีสำหรับแต่งอาหาร



น้ำยำปลาดุกฟู
ยำปลาดุกฟู


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. นำปลาไปย่างในเตาอบอุณหภูมิประมาณ 230 องศาเซลเซียส จนสุกดี จากนั้นจึงนำออกมาทิ้งไว้ให้เย็น แล้วใช้ส้อมขูดไปที่เนื้อปลาเพื่อให้เนื้อปลาฉีกเป็นชิ้นฝอย
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนจึงนำเนื้อปลาฝอยที่ขูดได้ไปทอดให้เป็นแพจนเหลือง เสร็จแล้วนำออกมาสะเด็ด และจัดไว้บนจานเสริฟ
3. ทำน้ำยำปลาดุกฟู โดยผสมน้ำปลา, น้ำมะนาว, น้ำตาล, พริก, หอมแดงและมะม่วงดิบ ปรับรสชาติไ้ด้ตามความชอบ (รสดั้งเดิมจะมีรสเปรี้ยวนำ มีรสเผ็ด, รสหวานและเค็มพอๆกัน)
4. ก่อนเสริฟ แต่งหน้าด้วยมะม่วงหิมพานต์และผักชีบนปลาที่ทอดไว้แล้ว สำหรับวิธีเสริฟนั้น จะเสริฟแยกปลากับน้ำยำ หรือราดน้ำยำลงบนปลาเลยก็ได้ ถ้าชอบความกรอบควรเสริฟแยกกัน

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น