วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

STUFFED BITTER GOURD IN CLEAR SOUP ต้มมะระยัดไส้หมูสับ

STUFFED BITTER GOURD IN CLEAR SOUP

[ thai food : tom ma-ra yud sai moo-sub ]
           
                Thai Recipe Ingredients

           * 2 bitter gourds (momordica)
           * 300 grams ground pork
           * 1 tablespoon minced garlic
           * 2 coriander roots, finely chopped
           * 2 tablespoons soy sauce
           * 2 teaspoons oyster sauce
           * 2 teaspoons sugar
           * 3 shitake mushrooms, sliced into well pieces
* 1 carrots, sliced into well pieces
* salt (to remove bitter taste from bitter gourd)
* 3 cups chicken stock (or water)
* white pepper powder
* coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : stuffed bitter gourd
thai food : stuffed bitter gourd in clear soup


     Thai Food Preparations

           1. Clean the bitter gourds and cut into pieces (2" length). Scoop out the seed and the inside part. Sprinkle the salt inside and outside part of the sliced bitter gourds. Leave it for 10-15 minutes, then wash with clean water.
           2. In a medium-sized bowl, add ground pork, garlic, coriander roots, soy sauce (1 tbsp), oyster sauce (1 tsp) and sugar (1 tsp). Knead until all ingredients mixed well. Then stuff the ground pork inside the sliced bitter gourd.
           3. Heat chicken stock (or water) in a pot over medium heat. Add stuffed bitter gourds, shitake mushrooms, carrot, soy sauce (1 tbsp), oyster sauce (1 tsp) and sugar (1 tsp). Wait until boiling then turn down the heat to low level. Let simmering for at least one hour (the longer time the better taste, recommend 1-2 hours).
          4. Remove from heat and transfer to a nice bowl. Sprinkle with white pepper powder and garnish with coriander leaves. Serve immediately with hot steamed rice.


สูตรอาหารไทย : ต้มมะระยัดไส้หมูสับ

[ STUFFED BITTER GOURD IN CLEAR SOUP ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



มะระยัดไส้หมูสับ



           * มะระ 2 ลูก
           * หมูสับ 300 กรัม
           * กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
           * รากผักชีหั่นละเอียด 2 ราก
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนชา
           * น้ำตาล 2 ช้อนชา
           * เห็ดหอม 3 ต้น (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
           * แครอทหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 1 ลูก
           * เกลือ (เพื่อลดความขมของมะระ)
           * น้ำซุป 3 ถ้วยตวง (หรือน้ำเปล่า)
           * พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา
           * ผักชี (สำหรับแต่งหน้าอาหาร)



มะระยัดไส้หมูสับ
ต้มมะระยัดไส้หมูสับ


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างมะระให้สะอาดและหั่นเป็นชิ้นความยาวประมาณ 2 นิ้ว ควักเอาไส้ภายในมะระออกให้หมด จากนั้นทาเกลือภายนอกและภายในให้ทั่ว ทิ้งไว้ 10 - 15 นาที แล้วจึงนำไปล้างด้วยน้ำเปล่าจนสะอาด
2. ในชามขนาดกลาง, ใส่เนื้อหมู, กระเทียม, รากผักชี, ซิอิ๊วขาว (1 ช้อนโต๊ะ), ซ๊อสหอยนางรม (1 ช้อนชา)และน้ำตาล (1 ช้อนชา) นวดด้วยมือจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันเป็นเนื้อเดียว จากนั้นจึงนำไปยัดใส่ในมะระที่เตรียมไว้ในขั้นตอนที่หนึ่ง
3. นำน้ำซุป (หรือน้ำเปล่า) ไปใส่ในหม้อและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนเดือดจึงใส่มะระยัดไส้, เห็ดหอม, แครอท, ซิอิ๊วขาว (1 ช้อนโต๊ะ), ซ๊อสหอยนางรม (1 ช้อนชา) และน้ำตาล (1 ช้อนชา) หลังจากใส่เครื่องปรุงทั้งหมด รอจนน้ำซุปเดือดอีกครั้งจึงหรี่ไฟลง ตุ๋นทิ้งไว้ด้วยไฟอ่อนอย่างน้ิอยหนึ่งชั่วโมง (ยิ่งตุ๋นนาน รสชาตของน้ำซุปยิ่งอร่อยขึ้น)
4. เมื่อตุ๋นได้ที่แล้วตักใส่ถ้วย โรยหน้าด้วยผักชีและพริกไทยนิดหน่อย เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น