วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI STEAMED FISH IN SOY SAUCE ปลานึ่งซิอิ๊ว

THAI STEAMED FISH IN SOY SAUCE

[ thai food : pla neung se-ew ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 1 fish weight 400-500 grams (or fish fillets)
           * 3 cloves garlic, sliced into thin pieces
           * 3 scallions, finely sliced
           * 3 chinese celery, chopped
           * a small knob of fresh ginger , peeled and finely sliced
           * 2-4 red chilies, sliced
* 1/2 tablespoon sesame oil
* 2 tablespoons soy sauce
* 1 teaspoon sugar
* 1/2 cup chicken stock



thai recipe : steamed fish in soy sauce
thai food : steamed fish fillet in soy sauce



     Thai Food Preparations

           1. Clean and score the fish at an angle all the way to the bones on both sides (not necessary to score if you use fish fillets).
           2. In a heat-proof plate, arrange the sliced garlic at the bottom of the plate and put cleaned fish over the garlic. Then add the scallion, chinese celery and ginger over the fish.
           3. In a medium-sized bowl, add sesame oil, chicken stock, soy sauce, and sugar together. Stir until mixed well and pour over the fish.
           4. Heat water in a steamer until boiling. Then put the prepared fish in the steamer and leave it for 10-15 minutes (whole fish takes longer time to cook than fish fillets).
           5. Remove the steamed fish from the steamer, then garnish on top with sliced chilies. Serve immediately with hot steamed rice.



สูตรอาหารไทย : ปลานึ่งซิอิ๊ว

[ THAI STEAMED FISH IN SOY SAUCE ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ปลากระพงนึ่งซิอิ๊ว



           * ปลาหนึ่งตัว 400-500 กรัม
              (ปลากระพง, ปลาทับทิม, อื่นๆ หรือจะใช้เนื้อปลาก็ได้)
           * กระเทียม 3 กลีบ (หั่นเป็นชิ้นบางๆ)
           * ต้นหอมซอยละเอียด 3 ต้น
           * คึ้นช่ายหั่น 3 ต้น
           * ขิงสดปอกผิวและหั่นฝอย 1 ช้อนโต๊ะ
           * พริกชี้ฟ้าหั่นเฉียง 2 -4 เม็ด
           * น้ำมันงา 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * น้ำซุป 1/2 ถ้วยตวง



ปลากระพงนึ่งซิอิ๊ว
ปลานึ่งซิอิ๊ว


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ทำความสะอาดและบั้งตัวปลาจนถึงกระดูก (บั้งทั้งสองข้าง) เพื่อช่วยให้เนื้อปลาสุกเร็วและสุกทั่วทั้งตัว
2. จากนั้นนำปลาไปใส่จานชนิดทนความร้อน (จานแก้วหรือจานเซรามิก) โดยรองพื้นด้วยกระเทียมก่อนนำปลาลงไปวางในจาน และโรยคึ้นช่าย, ต้นหอมและขิงซอยบนตัวปลา เสร็จแล้วนำไปไว้ในหม้อนึ่ง
3. ในชามขนาดกลาง, ใส่น้ำมันงา, น้ำซุป, ซิอิ๊วขาวและน้ำตาลลงไป คนจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี แล้วจึงนำไปราดบนตัวปลา
4. ใส่น้ำสะอาดลงในหม้อนึ่งและนำไปตั้งไฟ รอจนน้ำเดือดจึงนำปลาไปใส่ในหม้อนึ่ง ทิ้งไว้ 10 - 15 นาที (ต้องรอจนน้ำเืดือดแล้วค่อยนำปลาไปนึ่ง เพื่อไม่ให้มีกลิ่นคาวปลา)
5. นำปลาออกจากหม้อนึ่ง แต่งหน้าด้วยพริกชี้ฟ้าหั่นเฉียง จากนั้นเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น