วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

SWEET AND SOUR FRIED EGGS ไข่ดาวลูกเขย

SWEET AND SOUR FRIED EGGS

[ thai food : kai-dao look koey ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 6 chicken or duck eggs
           * 3/4 cup tamarind juice
           * 1/4 cup palm sugar (or brown sugar)
           * 1/4 cup fish sauce
* 1/4 cup of cooking oil
* 10-15 shallots, sliced thinly
* coriander leaves (for garnishing)



thai recipe : fresh egg
thai food : sweet and sour fried eggs




     Thai Food Preparations


           1. Heat oil in a wok, and fry the all eggs (one at a time) until crispy and turns to yellow color. Then put the fried eggs in a serving plate and put it aside for now
           2. Heat oil in a wok and fry the sliced shallots until brown. Be careful not to burn it, then put it in a bowl and put it aside as well.
           3. Use the left over oil from eggs and onion. Add palm sugar,tamarind juice and fish sauce. You can taste and add more if you want. However, the original taste should be sweet and sour.
           4. Pour the tamarind suace over fried eggs and sprinkle with the fried shallots. Before serving, garnish with fresh coriander leaves on top and serve immediately.



สูตรอาหารไทย : ไข่ดาวลูกเขย

[ SWEET AND SOUR FRIED EGGS ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ไข่ดาวลูกเขย



           * ไข่ไก่หรือไข่เป็ด 6 ฟอง
           * น้ำมะขาม 3/4 ถ้วยตวง
           * น้ำตาลปี๊บ 1/4 ถ้วยตวง
           * น้ำปลา 1/4 ถ้วยตวง
           * น้ำมันพืช 1/4 ถ้วยตวง
           * หอมแดงซอย 10-15 ลูก
           * ผักชี (สำหรับแต่งอาหาร)



ไข่สด
ไข่ดาวลูกเขย


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ตั้งน้ำมันในกระทะจนร้อน แล้วจึงนำไข่ไปทอดทีละฟอง ทอดจนเหลืองกรอบ เสร็จแล้วนำไปจัดเรียงไว้ในจาน
2. ใช้น้ำมันที่เหลือจากการทอดไข่ นำหอมแดงซอยไปเจียวจนเหลือง (ระวังไหม้ ถ้าไหม้จะมีรสขมและไม่อร่อย) เสร็จแล้วนำไปสะเด็ดน้ำมัน
3. ใช้น้ำมันที่เหลือจากการทอดไข่และเจียวหอมแดง (ถ้าเหลือเยอะให้ตักออก จนเหลือประมาณ 3 ช้อนโต๊ะ, หรือจะใช้น้ำมันใหม่ก็ได้) ใส่น้ำตาลปี๊บ, น้ำมะขาม และน้ำปลา คนจนส่วนผสมเข้ากันดี อาจปรับรสชาติได้ตามต้องการ (รสชาติดั้งเดิมจะมีรสเปรี้ยวและหวานพอๆกัน)
4. นำน้ำราดที่ทำในขั้นตอนที่สามไปราดบนไข่ดาวที่จัดใส่จานไว้แล้ว โรยหน้าด้วยหอมเจียวและผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น