วันอาทิตย์ที่ 24 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI MONEY BAG ถุงทอง

THAI MONEY BAG

[ thai food : toong tong ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 15 wonton wrappers
           * 100 grams medium-sized shrimps, cleaned, shelled and deviened
           * 100 grams minced pork
           * 1 tablespoon water chestnuts, cut into small cubes
           * 1 tablespoon shitake mushroom, cut into small cubes
           * 1/2 tablespoon sugar
           * 1 teaspoon coriander root, finely chopped
* 1 teaspoon minced garlic
* 1 tablespoon fish sauce
* 1 tablespoon soy sauce
* chinese chive leave [bai kuy chai], scald in hot water and slice into a thin line for binding wonton wrappers
* sweet plum sauce or sweet chili sauce (for dipping)
* 3 cups oil for deep frying



thai recipe : thai money bag [toong tong]
thai food : thai money bag


     Thai Food Preparations

           1. In a big bowl, add shrmip, pork, shitake, water chestnut, sugar, coriander root, garlic, fish sauce, and soy sauce. Knead until it becomes smooth paste and mixed finely together.
         2. Place a wonton wrapper on your palm, and put a teaspoon of prepared mixture in the center. Gather up the corners and bind together with chinese chive leave (or rice noodle which already soaked in water) to make a small bag.
          3. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot, then deep fry for 3-5 minutes until golden brown and cooked thoroughly. Remove and drain.
          4. Transfer to a serving plate. Serve immediately with dipping sauce (and other fresh vegetables, such as cucumber, tomato, carrot, etc.)


  สูตรอาหารไทย : ถุงทอง

[ THAI MONEY BAG ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม


ถุงทอง



           * แผ่นแป้งสำหรับห่อเกี๊ยว 15 แผ่น
           * กุ้งขนาดกลาง 100 กรัม
              (ล้างทำความสะอาดและปอกเปลือก)
           * หมูสับ 100 กรัม
           * แห้ว 1 ช้อนโต๊ะ (หั่นเป็นสี่เหลี่ยมลูกเต๋าเล็กๆ)
           * เห็ดหอมหั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมลูกเต๋า 1 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * รากผักชีสับละเอียด 1 ช้อนชา
           * กระเทียมสับละเอียด 1 ช้อนชา
           * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
           * ใบกุ๊ยช่าย
              (นำไปลวกในน้ำร้อนและหั่นเป็นเส้นเพื่อมัดถุงทอง)
           * น้ำจิ๊มซ๊อสบ๊วยหวาน
           * น้ำมันสำหรับทอด 3 ถ้วยตวง



ถุงทอง
ถุงทอง

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ในชามขนาดใหญ่, ผสมเนื้อกุ้ง, หมูสับ, เห็ดหอม, แห้ว, น้ำตาล, รากผักชี, กระเทียม, น้ำปลา และซิอิ๊วขาว เข้าด้วยกัน นวดด้วยมือจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากันเป็นเนื้อเดียว
2. นำแผ่นแป้งห่อเกี๊ยวไว้ในอุ้งมือ ขณะที่มืออีกข้างหนึ่งก็ตักส่วนผสม (ในข้อหนึ่ง) ลงบนกลางแผ่นแป้ง จากนั้นจึงห่อส่วนผสมในลักษณะคล้ายถุงแล้วมัดด้วยเส้นกุ๊ยช่าย ห่อจนส่วนผสมและแผ่นแป้งหมด
3. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนจึงใส่ถุงทองที่ห่อแล้วลงไป ทอดจนกระทั่งเหลืองกรอบ และสุกทั่ว นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
4. จัดถุงทองลงในจาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้มบ๊วยหวาน และผักสดเครื่องเคียง (แตงกวา, มะเขือเทศ, แครอท, อื่นๆ) เหมาะเป็นอาหารหรือของว่างทานเล่น

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น