วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

GARLIC PRAWNS กุ้งกระเทียม

GARLIC PRAWNS

[ thai food : koong kra-tium ]
                         Thai Recipe Ingredients
 
           * 400 grams of Cleaned Prawns
           * 1 tablespoon minced coriander root
           * 3 cloves garlic, crushed
           * 2 1/2 teaspoons fish sauce
* 1/2 teaspoon ground pepper
* 2 teaspoons brown sugar
* 2 tablespoons oil for frying

thai food : garlic prawns
thai food : garlic prawns

     Thai Food Preparations
            1. Mix together, garlic, fish sauce, sugar, pepper, coriander root and cleaned prawn, then leave to marinate for 15-25 minutes.
            2. Heat oil in a wok over medium heat. Add prawns and their marinade, then stir-fry for 2-4 minutes or until the color turns to white. (Tip : to get the best taste of prawns, it must not be over cooked.)
            3. Transfer to a serving dish. Garnish with sliced tomatoes and cucumber, then serve immediately.


สูตรอาหารไทย : กุ้งกระเทียม

[ GARLIC PRAWNS ]
     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



กุ้งกระเทียม



               * กุ้ง 400 กรัม (ล้าง,ทำความสะอาดและปอกเปลือก)
               * รากผักชีสับละเอียด 1 ช้อนโต๊ะ
               * กระเทียมหั่นหยาบ 3 กลีบ
               * น้ำปลา 2.5 ช้อนชา
               * พริกไทยป่น 1/2 ช้อนชา
               * น้ำตาล 2 ช้อนชา
               * น้ำมันสำหรับทอด 2 ช้อนโต๊ะ

กุ้งสด
กุ้งกระเทียม

     วิธีทำทีละขั้นตอน
 
1. หมักส่วนผสมทั้งหมดเข้ากับกุ้ง และทิ้งไว้ประมาณ 15 - 25 นาที
2. ใส่น้ำมันและตั้งกระทะบนไฟร้อนปานกลาง ใส่กุ้งและน้ำหมักลงไป ผัดประมาณ 2 - 4 นาที หรือจนกระทั่งกุ้งเปลี่ยนเป็นสีขาว (กุ้งจะรสชาติดี ถ้าไม่สุกจนเกินไป ควรจะปรุงให้สุกพอดี หรือเกือบสุก จะได้กุ้งที่มีรสหวานและเนื้อนุ่ม)
3. ใส่จานเสริฟ แต่งหน้าด้วยแตงกวาและมะเขือเทศ (เพื่อความหอม สามารถโรยหน้าด้วยกระเทียมเจียว) เสริฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือจะเป็นกับแกล้มก็ได้

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น