RED CURRY WITH CHICKEN AND BAMBOO SHOOTS
[ thai food : kang nor-mai kai ]
Thai Recipe Ingredients
* 400 grams chicken, sliced into well pieces
* 2 cups coconut milk
* 2 tablespoons fish sauce
* 1/4 teaspoon sea salt
* 3 fresh red chilies, sliced diagonally
* 1/2 cup basil leaves
* 1/4 cup kaffir lime leaves, torn
* 1 1/2 teaspoons palm sugar (or brown sugar)
* 1 can bamboo shoots, sliced
|
Thai Food Preparations
1. Heat coconut milk (1 cup only) in a wok over medium heat. Add red curry paste, and keep stirring until boiling.
2. Add the chicken and stir until cooked through.
3. Add the remaining coconut (1 cup), and bamboo shoots. Then add fish sauce, sugar, salt, and continue stirring until boiling again.
4. Sprinkle with kaffir lime leaves, and sweet basil leaves. Transfer to a serving dish and garnish with sweet basil leaves before serving.
สูตรอาหารไทย : แกงหน่อไม้ไก่
[ RED CURRY WITH CHICKEN AND BAMBOO SHOOTS ]
เครื่องปรุง + ส่วนผสม
* เนื้อไก่ 400 กรัม (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
* น้ำพริกแกงเผ็ด 2.5 ช้อนโต๊ะ
* กะทิ 2 ถ้วยตวง
* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
* เกลือ 1/4 ช้อนชา
* พริกชี้ฟ้าแดง 3 เม็ด (หั่นตามแนวยาว)
* ใบโหระพา 1/2 ถ้วยตวง
* ใบมะกรูด 1/4 ถ้วยตวง (ฉีกเป็นชิ้นๆ)
* น้ำตาล 1.5 ช้อนชา
* หน่อไม้ 1 กระป๋อง (หั่นเป็นชิ้นๆ)
|
วิธีทำทีละขั้นตอน
1. ใส่กะทิ (1 ถ้วยตวง) ลงไปหม้อและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง เติมน้ำพริกแกงเผ็ดลงไป คนจนเครื่องแกงกับกะทิเข้ากัน และรอจนเืดือด
2. ใส่เนื้อไก่ลงไป คนเรื่อยๆ จนเนื้อไก่สุก
3. เติมกะทิส่วนที่เหลือ (1 ถ้วยตวง) และหน่อไม้ลงไปในหม้อ ปรุงรสด้วย น้ำปลา, น้ำตาล, เกลือ และคนให้ส่วนผสมทั้งหมดเข้ากัน รอจนเดือดอีกครั้ง
4. ใส่ใบมะกรูดและใบโหระพาลงไป คนให้ทั่วจึงปิดไฟแล้ว ตักแกงใส่ถ้วย แต่งหน้าด้วยใบโหระพาและเสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ
|
|
|
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น