วันศุกร์ที่ 22 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

CHICKEN WRAPPED IN PANDAN LEAF ไก่ห่อใบเตย

CHICKEN WRAPPED IN PANDAN LEAF

[ thai food : kai hor bai toey ]

                   Thai Recipe Ingredients

              * 500 grams skinless chicken breast fillet, cubed
              * 5 coriander roots, cleaned and chopped
              * 4 garlic cloves, crushed
              * 1 teaspoon white pepper
              * 1 tablespoon soy sauce
              * 3 tablespoons oyster sauce
              * 1/2 tablespoon sesame oil
              * pandanus leaves, cleaned (for wrapping)
              * vegetable oil for deep-frying

Dipping Sauce Ingredients :

* 5 tablespoons sugar
* 2 tablespoons water
* 3 tablespoons soy sauce
* 1 tablespoon black soy sauce
* 1/2 teaspoon salt
* 1 tablespoon roasted sesame seed



Thai recipe : Dipping sauce
Thai food : Chicken wrapped in pandan leaf


     Thai Food Preparations

              1. In a medium size bowl, add garlic, pepper, oyster sauce, coriander roots, soy sauce, sesame oil and chicken. Mix together and let marinade for at least 2 hours.
              2. Prepare the dipping suace by adding all dipping ingredients in the sauce pan or small wok. With low heat, stir until sugar and salt dissolved well. Wait until the sauce boils, then turn of the heat and transfer the sauce to a dipping saucer.
              3. The marinated pieces of chicken are then wrapped in the prepared pandan leaves. Click here to see step by step how to wrap chicken nicely.
              4. The wrapped chicken is steamed for about 10 minutes. After steaming, deep fry the steamed wrapped chicken in hot oil until the chicken is fully cooked. Remove and drain.
              5. Transfer to a serving dish and serve with the prepared dipping sauce.

สูตรอาหารไทย : ไก่ห่อใบเตย

[ CHICKEN WRAPPED IN PANDAN LEAF ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



ไก่ห่อใบเตย



              * เนื้ออกไก่ 500 กรัม (ลอกหนัง, หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยมเพื่อให้ง่ายต่อการห่อใบ                    เตย)
              * รากผักชี 5 ต้น (ทำความสะอาดและสับให้ละเอียด)
              * กระเทียมทุบ 4 กลีบ
              * พริกไทยป่น 1 ช้อนชา
              * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
              * ซ๊อสหอยนางรม 3 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำมันงา 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * ใบเตย (ล้างและทำความสะอาด เพื่อใช้สำหรับห่อไก่)
              * น้ำมันพืชสำหรับทอด

ส่วนผสม + เครื่องปรุง น้ำจิ้มไก่ห่อใบเตย

              * น้ำตาล 5 ช้อนโต๊ะ, น้ำ 2 ช้อนโต๊ะ, ซิอิ๊วขาว 3 ช้อนโต๊ะ
              * ซิอิ๊วดำ 1 ช้อนโต๊ะ, เกลือ 1/2 ช้อนชา, งาคั่ว 1 ช้อนโต๊ะ


น้ำจิ้มไก่ห่อใบเตย
ไก่ห่อใบเตย

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ผสมกระเทียม, พริกไทย, ซ๊อสหอยนางรม, รากผักชี, ซิอิ๊วขาว, น้ำมันงาและเนื้อไก่เข้าด้วยกัน หมักทิ้งไว้ประมาณ 2 ชั่วโมง
2. ระหว่างรอเนื้อไก่ที่หมัก เตรียมทำน้ำจิ้ม โดยนำส่วนผสมทั้งหมดใส่ลงไปในกระทะและนำไปตั้งไฟอ่อนๆ คนจนกระทั่งน้ำตาลละลายหมด รอจนกระทั่งส่วนผสมเดือดจึงปิดไฟ และตักใส่ถ้วยน้ำจิ้มรอเสริฟ
3. นำเนื้อไก่ที่หมักแล้วไปห่อกับใบเตยที่เตรียมไว้ 
4. นำไก่ที่ห่อเสร็จแล้วไปนึ่งให้สุกประมาณ 10 นาที หลังจากนึ่งเสร็จแล้วจึงนำไก่ไปทอดจนสุกทั่ว นำออกมาสะเด็ดน้ำมัน
5. จัดไก่ห่อใบเตยในจานให้สวยงาน เสริฟพร้อมน้ำจิ้ม กับข้าวสวยร้อนๆ หรือจะเป็นของว่างทานเล่นก็ได้

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น