THAI SPRING ROLL
[ thai food : poh piah tod ]
 
                          Thai Recipe Ingredients
                 * 300g medium-sized prawns, peeled, deveined and chopped 
                 * 300 grams minced pork 
                 * 1/4 cup Shitake mushroom, sliced thinly 
                 * 3 garlic cloves 
                 * 1 tablespoon fresh coriander roots, coarsely chopped 
                 * 1/4 teaspoon black peppercorns 
                 * 2 teaspoons sugar 
                 * 1 carrot, peeled and grated 
                 * 2 tablespoons chopped spring onion 
                 * 3 teaspoons fish sauce 
                 * 12 sheets frozen spring roll pastry 
                 * Vegetable oil for deep frying 
 
Ingredients for Spring Roll Dipping Sauce : 
     * 1/4 cup sugar 
     * 1/4 cup water 
     * 1/2 cup vinegar 
     * 2 tablespoons fish sauce 
     * 1/4 teaspoon red chile flakes 
     * 2 tablespoons chopped coriander leaves 
     * 2 tablespoons chopped peanuts 
 
 
 |  
 
     
       Thai Food Preparations 
 
              1. Finley chop prawns and place in a medium bowl. Pound peppercorns, garlic and coriander roots into a coarse paste. 
              2. Then add prawns, minced pork, carrot, mushroom, chopped spring onion, and fish sauce. Mix together thoroughly. Divide mixture into 12 equal portions. 
              3. Position a spring roll sheet with a corner facing you. Shape a portion of mixture into a 10cm long and place it at a corner nearest to you. Roll up pastry to enclose filling, folding in sides as you go. Brush top corner with a little water to seal. Repeat with remaining mixture and spring roll sheets. 
              4. Heat oil in wok until hot. Cook spring rolls until golden and cooked through (about 5 minutes). 
              5. Drain on paper towl. Serve immediately with spring roll dipping sauce. 
 
pring Roll Dipping Sauce Preparations : 
 
              1. Heat water in a saucepan until boiling, then add sugar, and vinegar. 
              2. Remove from heat and add fish sauce and chile flakes. 
              3. Transfer to a dipping saucer and mix in coriander and peanuts. 
 
  
สูตรอาหารไทย : เปาะเปี๊ยะทอด
[ THAI SPRING ROLL ] 
 
 
        เครื่องปรุง + ส่วนผสม 
 
             * กุ้งขนาดกลาง 300 กรัม (ปอกเปลือกและสับให้ละเอียด) 
             * หมูสับ 300 กรัม 
             * เห็ดหอม 1/4 ถ้วยตวง (ซอยละเอียด) 
             * กระเทียมสับ 3 กลีบ 
             * ผักชีหั่นหยาบ 1 ช้อนโต๊ะ 
             * พริกไทยดำ 1/4 ช้อนชา 
             * น้ำตาล 2 ช้อนชา 
             * แครอท 1 ลูก (ปอกเปลือกและหั่นเป็นชิ้นเล็กๆ) 
             * ต้นหอมซอย 2 ช้อนโต๊ะ 
             * น้ำปลา 3 ช้อนชา 
             * แผ่นแป้งสำหรับห่อ 12 แผ่น 
             * น้ำมันพืชสำหรับทอด 
 
เครื่องปรุง + ส่วนผสมน้ำจิ้มเปาะเปี๊ยะทอด : 
 
              * น้ำตาล 1/4 ถ้วยตวง 
              * น้ำเปล่า 1/4 ถ้วยตวง 
              * น้ำส้มสายชู 1/2 ถ้วยตวง 
              * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ 
              * พริกชี้ฟ้าซอย 1/4 ช้อนชา (ไม่เอาเม็ดภายใน) 
              * ผักชีซอย 2 ช้อนโต๊ะ 
              * ถั่วลิสงบด 2 ช้อนโต๊ะ 
 
 
 |  
 
     วิธีทำทีละขั้นตอน 
 
1. บดพริกไทย, กระเทียม, และผักชีหยาบๆ และนำมาผสมกัน 
2. ผสมกุ้ง, หมูสับ, แครอท, เห็ดหอม, ต้นหอม, น้ำปลาและพริก+กระเทียม+ผักชี เข้าด้วยกัน แบ่งส่วนผสมออกเป็น 12 ส่วนเท่ากัน แล้วจึงนำไปห่อกับแผ่นแป้งที่เตรียมไว้ 
3. ตั้งน้ำมันใส่กระทะโดยใช้ไฟร้อนปานกลาง นำเปาะเปี๊ยะที่ห่อไว้แล้วนำไปทอด (ใช้เวลาประมาณ 5 นาทีจึงสุก) 
4. นำเปาะเปี๊ยะที่ทอดแล้วไปวางบนกระดาษซับมัน จัดเรียงใส่จานและเสริฟพร้อมน้ำจิ้มเป็นของว่างทานเล่น 
วิธีทำน้ำจิ้มเปาะเปี๊ยะทอด : 
     1. นำน้ำส้มสายชูและน้ำตาลผสมกันในหม้อ และนำไปตั้งไฟอ่อนๆ จนน้ำตาลละลาย จึงปิดไฟ 
     2. ทิ้งไว้ให้เย็นสักครู่ให้เย็น เติมน้ำปลาและพริกชี้ฟ้าซอยลงไป 
     3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม แต่งหน้าด้วยผักชีและถั่วลิสง เสริฟพร้อมเปาะเปี๊ยะทอด 
  
 |  
 
 |  
 
 | 
 
ไม่มีความคิดเห็น:
แสดงความคิดเห็น