วันพฤหัสบดีที่ 21 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI SPRING ROLL เปาะเปี๊ยะทอด

THAI SPRING ROLL

[ thai food : poh piah tod ]
                          Thai Recipe Ingredients
                 * 300g medium-sized prawns, peeled, deveined and chopped
                 * 300 grams minced pork
                 * 1/4 cup Shitake mushroom, sliced thinly
                 * 3 garlic cloves
                 * 1 tablespoon fresh coriander roots, coarsely chopped
                 * 1/4 teaspoon black peppercorns
                 * 2 teaspoons sugar
                 * 1 carrot, peeled and grated
                 * 2 tablespoons chopped spring onion
                 * 3 teaspoons fish sauce
                 * 12 sheets frozen spring roll pastry
                 * Vegetable oil for deep frying
Ingredients for Spring Roll Dipping Sauce :
     * 1/4 cup sugar
     * 1/4 cup water
     * 1/2 cup vinegar
     * 2 tablespoons fish sauce
     * 1/4 teaspoon red chile flakes
     * 2 tablespoons chopped coriander leaves
     * 2 tablespoons chopped peanuts

thai recipe : spring roll
thai food : spring roll
    
       Thai Food Preparations
              1. Finley chop prawns and place in a medium bowl. Pound peppercorns, garlic and coriander roots into a coarse paste.
              2. Then add prawns, minced pork, carrot, mushroom, chopped spring onion, and fish sauce. Mix together thoroughly. Divide mixture into 12 equal portions.
              3. Position a spring roll sheet with a corner facing you. Shape a portion of mixture into a 10cm long and place it at a corner nearest to you. Roll up pastry to enclose filling, folding in sides as you go. Brush top corner with a little water to seal. Repeat with remaining mixture and spring roll sheets.
              4. Heat oil in wok until hot. Cook spring rolls until golden and cooked through (about 5 minutes).
              5. Drain on paper towl. Serve immediately with spring roll dipping sauce.
pring Roll Dipping Sauce Preparations :
              1. Heat water in a saucepan until boiling, then add sugar, and vinegar.
              2. Remove from heat and add fish sauce and chile flakes.
              3. Transfer to a dipping saucer and mix in coriander and peanuts.


สูตรอาหารไทย : เปาะเปี๊ยะทอด

[ THAI SPRING ROLL ]
        เครื่องปรุง + ส่วนผสม
             * กุ้งขนาดกลาง 300 กรัม (ปอกเปลือกและสับให้ละเอียด)
             * หมูสับ 300 กรัม
             * เห็ดหอม 1/4 ถ้วยตวง (ซอยละเอียด)
             * กระเทียมสับ 3 กลีบ
             * ผักชีหั่นหยาบ 1 ช้อนโต๊ะ
             * พริกไทยดำ 1/4 ช้อนชา
             * น้ำตาล 2 ช้อนชา
             * แครอท 1 ลูก (ปอกเปลือกและหั่นเป็นชิ้นเล็กๆ)
             * ต้นหอมซอย 2 ช้อนโต๊ะ
             * น้ำปลา 3 ช้อนชา
             * แผ่นแป้งสำหรับห่อ 12 แผ่น
             * น้ำมันพืชสำหรับทอด
เครื่องปรุง + ส่วนผสมน้ำจิ้มเปาะเปี๊ยะทอด :
              * น้ำตาล 1/4 ถ้วยตวง
              * น้ำเปล่า 1/4 ถ้วยตวง
              * น้ำส้มสายชู 1/2 ถ้วยตวง
              * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
              * พริกชี้ฟ้าซอย 1/4 ช้อนชา (ไม่เอาเม็ดภายใน)
              * ผักชีซอย 2 ช้อนโต๊ะ
              * ถั่วลิสงบด 2 ช้อนโต๊ะ

เปาะเปี๊ยะทอด
เปาะเปี๊ยะทอด

     วิธีทำทีละขั้นตอน
1. บดพริกไทย, กระเทียม, และผักชีหยาบๆ และนำมาผสมกัน
2. ผสมกุ้ง, หมูสับ, แครอท, เห็ดหอม, ต้นหอม, น้ำปลาและพริก+กระเทียม+ผักชี เข้าด้วยกัน แบ่งส่วนผสมออกเป็น 12 ส่วนเท่ากัน แล้วจึงนำไปห่อกับแผ่นแป้งที่เตรียมไว้
3. ตั้งน้ำมันใส่กระทะโดยใช้ไฟร้อนปานกลาง นำเปาะเปี๊ยะที่ห่อไว้แล้วนำไปทอด (ใช้เวลาประมาณ 5 นาทีจึงสุก)
4. นำเปาะเปี๊ยะที่ทอดแล้วไปวางบนกระดาษซับมัน จัดเรียงใส่จานและเสริฟพร้อมน้ำจิ้มเป็นของว่างทานเล่น
วิธีทำน้ำจิ้มเปาะเปี๊ยะทอด :
     1. นำน้ำส้มสายชูและน้ำตาลผสมกันในหม้อ และนำไปตั้งไฟอ่อนๆ จนน้ำตาลละลาย จึงปิดไฟ
     2. ทิ้งไว้ให้เย็นสักครู่ให้เย็น เติมน้ำปลาและพริกชี้ฟ้าซอยลงไป
     3. ตักใส่ถ้วยน้ำจิ้ม แต่งหน้าด้วยผักชีและถั่วลิสง เสริฟพร้อมเปาะเปี๊ยะทอด

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น