วันพุธที่ 20 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

MASSAMUN BEEF แกงมัสมั่นเนื้อ

MASSAMUN BEEF

[ thai food : massamun neur ]
                        Thai Recipe Ingredients
           * 400 grams beef, cut into well pieces
           * 1/2 cup coconut milk
           * 2 tablespoons sugar
           * 1/2 tablespoon salt
           * 1 cup potato, peel and cut into big chunks
           * 1 tablespoon masaman curry paste
           * 1 tablespoon tamarind
mon stick l
* 1/4 cup cashew
* 2 pinches cardamom
* 2 leaves bay leaf
Note : Instead of Beef, Other meats (chicken, Lamb, etc.) can also be used.

Thai Recipe : Massaman chicken curry
Thai Food : Massaman beef curry
     
     Thai Food Preparations
             1. Heat coconut milk and masaman curry paste in a pot over low  heat, and stir until you see the red oil bubbling up (about 5 minutes).
             2. Add the meat and continue stirring. Add half a cup of water or enough cover all the meat.
             3. Add the rest of ingredients, except for potatoes, onion and cashew. Stew for 40 minutes or until beef is getting tender.
             4. Add onion, potatoes, and cashews. Let simmer for 30 minutes more (during simmering, if the liquid is very low, add more water). Transfer to a serving bowl.


สูตรอาหารไทย : แกงมัสมั่นเนื้อ

[ MASSAMUN BEEF ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

แกงมัสมั่นเนื้อ


              * เนื้อวัว 400 กรัม (หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ)
              * กะทิ 1/2 ถ้วยตวง
              * น้ำตาล 2 ช้อนโต๊ะ
              * เกลือ 1/2 ช้อนโต๊ะ
              * หอมใหญ่ 2 ลูก (หั่นเป็นชิ้นขนาดกลาง)
              * มันเทศ 1 ถ้วยตวง (ปอกเปลือกและหั่นเป็นชิ้นใหญ่ๆ)
              * น้ำพริกแกงมัสมั่น 1 ช้อนโต๊ะ
              * น้ำมะขาม 1 ช้อนโต๊ะ
              * อบเชย 1 แท่ง
              * มะม่วงหิมพานต์ 1/4 ถ้วยตวง
              * ลูกกระวาน 1 ช้อนชา
              * ใบกระวาน 2 ใบ
              (นอกจากเนื้อวัว สามารถใส่เนื้ออื่นได้เช่น ไก่, แกะ,ฯลฯ)

แกงมัสมั่นไก่
แกงมัสมั่นเนื้อ

     วิธีทำทีละขั้นตอน
     1. นำกะทิและน้ำพริกแกงมัสมั่นไปตั้งบนไฟอ่อน คนจนเครื่องแกงเริ่ม  แตกมัน (ประมาณ 5 นาที)
     2. ใส่เนื้อวัวและคนต่อไปอีกสักพัก เติมน้ำลงไปพอท่วมเนื้อ
     3. ใส่ส่วนผสมที่เหลือทั้งหมด ยกเว้นมัน, หอมใหญ่ และมะม่วงหิมพานต์ ตุ๋นด้วยไฟอ่อนต่อไปอีกประมาณ 40 นาที จนกระทั่งเนื้อนุ่ม
     4. ใส่มัน, หอมใหญ่ และมะม่วงหิมพานต์ และตุ๋นต่อไปอีกประมาณ
 30 นาที ระหว่างตุ๋นนี้ถ้าน้ำแห้งสามารถเติมน้ำลงไปได้ เสร็จแล้วตักใส่ถ้วย และเสิรฟพร้อมข้าวสวยร้อนๆ หรือ แผ่นแป้งโรตี

ไม่มีความคิดเห็น:

แสดงความคิดเห็น