วันจันทร์ที่ 25 พฤศจิกายน พ.ศ. 2556

THAI FRUIT SPICY SALAD ส้มตำผลไม้

Thai Fruit Spicy Salad

[ thai food : som tum fruit ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 1 cup fresh fruit, cut into well pieces (apple, pineapple, rose apple,                 pomelo, grape, guava, etc.)
           * 1/4 cup shreded carrot
           * 3-5 sherry tomatoes
           * 1 tablespoon dried shrmp
           * 5 cloves garlic
           * 3 chilies
           * 1 1/2 tablespoons fish sauce
* 1 1/2 tablespoons lime juice
* 3 teaspoons palm sugar
* 1 tablespoon peanut
* fresh vegetable for serving with salad (cabbage, string bean, etc.)



Thai Food Recipe | Thai Fruit Spicy Salad
Thai Food Recipe | Thai Fruit Spicy Salad


     Thai Food Preparations

           1. Use mortar and prestle to crush the chilli and garlic.
           2. Add fruit, tomato, carrot, peanut and dried shrimp into mortar, continue beating with the prestle.
           3. Season with fish sauce, lime juice, tomato, and palm sugar. The original taste this dish should be the balance taste between sweet, hot, salty, and sour. Then continue beating until all ingredients mixed well.
           4. Transfer to a serving plate. Serve with vegetables (e.g. cabbage, string bean, napa, etc.). and sticky rice.



  สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้

[ THAI FRUIT SPICY SALAD ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้



           * ผลไม้สดหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 1 ถ้วยตวง
              (เลือกผลไม้ตามความชอบ แอ๊ปเปิล, สัปปะรด,
               ชมพู่, ส้มโอ, แก้วมังกร, องุ่น, ฝรั่ง, อื่นๆ)
           * แครอทฝอย 1/4 ถ้วยตวง
           * มะเขือเทศ 3-5 ลูก
           * กุ้งแห้ง 1 ช้อนโต๊ะ
           * กระเทียม 5 กลีบ
           * พริกขี้หนู 3 เม็ด (ถ้าชอบรสจัด สามารถปรับเพิ่มได้)
           * น้ำปลา 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 1 1/2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาลปี๊บ 3 ช้อนชา
           * ถั่วลิสง 1 ช้อนโต๊ะ
           * ผักสดสำหรับเสริฟพร้อมส้มตำ



สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้
สูตรอาหารไทย : ส้มตำผลไม้


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. โขลกกระเทียมกับพริกขี้หนูเข้าด้วยกัน
2. ใส่ผลไม้ที่เตรียมไว้ลงในครก ตามด้วยมะเขือเทศ, แครอทฝอยและกุ้งแห้ง โขลกเบาๆ
3. ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาวและน้ำตาลปี๊บ ใช้ช้อนคนเบาๆ ปรับรสชาตตามความต้องการ จากนั้นจึงใส่ถั่วลิสงลงไป คนพอทั่ว
4. ตักใส่จาน เสริฟทันทีพร้อมผักสดเครื่องเคียงอื่นๆ (กะหล่ำปลี, ถั่วฝักยาว) และข้าวเหนียวร้อนๆ

STIR-FRIED PORK WITH OYSTER SAUCE หมูผัดน้ำมันหอย

Stir Fried Pork with Oyster Sauce

[ thai food : moo pad num mun hoy ]

                Thai Recipe Ingredients
           * 350 grams pork, cut into well pieces
           * 100 grams straw mushroom (halve)
           * 1 tablespoon minced garlic
           * 2 tablespoons soy sauce
           * 1 red chili, sliced diagnally
           * 5 scallions, cut into 1" long
* 1 tablespoon sugar
* 3 tablespoons oyster sauce
* 1 tablespoon cooking wine
* 1 tablespoon corn starch, dissolved in water
* any vegetable (if do not use straw mushroom)
* cooking oil

Thai Food Recipe | Stir Fried Pork with Oyster Sauce
Thai Food Recipe | Stir Fried Pork with Oyster Sauce

     Thai Food Preparations

            1. In a big bowl, mix together pork, garlic, soy sauce, sugar and corn starch (dissolved in water). Stir until mixed well. Let marinate for at least 30 minutes.
            2. Heat oil in a wok over medium heat. Add marinated pork, and stir until nearly done. Then add straw mushroom, red chili, scallion and cooking wine. Stir until all ingredients mixed well and the pork is cooked thoroughly. Turn off the heat.
            3. Transfer to a serving plate. Serve immediately with hot steamed rice.

สูตรอาหารไทย : หมูผัดน้ำมันหอย

[ STIR-FRIED PORK WITH OYSTER SAUCE ]
     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

สูตรอาหารไทย : หมูผัดน้ำมันหอย


           * เนื้อหมูสันในหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 350 กรัม
           * เห็ดฟาง 100 กรัม (หั่นครึ่ง)
           * กระเทียมบด 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 2 ช้อนโต๊ะ
           * พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1 เม็ด
           * ต้นหอม 5 ต้น (หั่นยาวประมาณ 1 นิ้ว)
           * น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซ๊อสหอยนางรม 3 ช้อนโต๊ะ
           * ไวน์สำหรับทำอาหาร 1 ช้อนโต๊ะ
             (หรือเหล้าจีนสำหรับทำอาหาร)
           * แป้งข้าวโพด 1 ช้อนโต๊ะ
           * ผักสดอื่นๆถ้าต้องการใส่เพิ่ม (กรณีไม่ต้องการใส่เ็ห็ดฟาง)
           * น้ำมันพืช

สูตรอาหารไทย : หมูผัดน้ำมันหอย
สูตรอาหารไทย : หมูผัดน้ำมันหอย

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ผสมหมู, กระเทียม, ซิอิ๊วขาว, น้ำตาลและแป้งข้าวโพดเข้าด้วยกัน คนจนเข้ากันดี และหมักทิ้งไว้ประมาณ 30 นาที
2. ใส่น้ำมันในกระทะและนำไปตั้งไฟร้อนปานกลาง นำเนื้อหมูที่หมักแล้วลงไปผัดจนเกือบสุก จึงใส่เห็ดฟาง, พริก, ต้นหอม, ไวน์สำหรับทำอาหาร, และซ๊อสหอยนางรม ผัดจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากันดี และเนื้อหมูสุก แล้วปิดไฟ
3. ตักใส่จาน เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

STIR FRIED CHINESE KALE WITH SALTED FISH คะน้าปลาเค็ม

Stir Fried Chinese Kale with Salted Fish

[ thai food : pad ka-na pla kem ]

                          Thai Recipe Ingredients

                      * 50 grams salted fish
                      * 4-6 chinese kales
                      * 1 tablespoon minced garlic
                      * 1/2 cup red chili, sliced diagnally
                      * 1 tablespoon fish sauce
                      * 1 tablespoon soy sauce
           * 2 tablespoons oyster sauce
           * 1 teaspoon sugar
           * powder pepper (sprinkle before serving)
           * cooking oil



Stir Fried Chinese Kale with Salted Fish
Stir Fried Chinese Kale with Salted Fish



     Thai Food Preparations

            1. Wash chinese kale in clean water. Drain and cut dianally into well pieces.
            2. Heat oil in a wok over medium heat. Add salted fish, and fry until done.
            3. Add minced garlic, stir fry until golden and aromatic. Add chinese kale and red chili. Season with fish sauce, soy sauce, oyster sauce and sugar. Turn up to high heat, add 2 tablespoons of water. Stir quickly until all ingredients mixed well. Remove from heat.
            4. Transfer to a serving plate. Sprinkle with powder pepper and serve immediately with hot steamed rice.

   สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม

[ STIR FRIED CHINESE KALE WITH SALTED FISH ]
     เครื่องปรุง + ส่วนผสม

สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม


            * เนื้อปลาเค็ม 50 กรัม
              (ปรับเพิ่มหรือลดตามความเค็มของปลา)
            * ผักคะน้า 4 - 6 ต้น
            * กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
            * พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1/2 ถ้วยตวง
            * น้ำปลา 1 ช้อนโต๊ะ (ถ้าปลาเค็มมากอาจไม่ต้องใส่ก็ได้)
            * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
            * ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ
            * น้ำตาล 1 ช้อนชา
            * พริกไทย (เหยาะนิดหน่อยบนอาหารก่อนเสริฟ)
            * น้ำมันพืช

สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม
สูตรอาหารไทย : คะน้าปลาเค็ม

     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างผักคะน้าให้สะอาด เด็ดใบแก่ออก หั่นแฉลบเป็นชิ้นๆ ถ้าก้านคะน้าใหญ่มากก็หั่นครึ่งก่อนหั่นแฉลบ
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะและนำไปตั้งบนไฟร้อนปานกลาง จากนั้นน้ำปลาเค็มลงไปทอดจนสุก
3. เมื่อปลาเค็มสุกดีแล้ว ใส่กระเทียมผัดพอเหลืองหอม จากนั้นจึงใส่ผักคะน้าและพริกชี้ฟ้าลงไปผัดต่อ ปรุงรสด้วยน้ำปลา, ซิอิ๊วขาว, ซ๊อสหอยนางรม และน้ำตาล เร่งไฟแรงขึ้นใส่น้ำเปล่าลงไปนิดหน่อย ผัดอย่างรวดเร็วจนผักสุกดีจึงปิดไฟ (หมายเหตุ : ระวังรสเค็มเกินไป ถ้าปลาเค็มมาก น้ำปลา, ซิอิ๊วขาวและซ๊อสหอยนางรมอาจปรับลดได้ เพื่อรสชาตที่กลมกล่อม)
4. ตักใส่จาน โรยหน้าด้วยพริกไทยนิดหน่อย เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

STIR FRIED PORK LIVER WITH BLACK PEPPERCORN ตับหมูผัดพริกไทยดำ

Stir Fried Pork Liver with Black Peppercorn

[ thai food : tub moo pad prik tai dum ]

            Thai Recipe Ingredients

* 300 grams pork liver
* 1 tablespoons, black pepper corns, smashed
* 1/2 tablespoon minced garlic
* 1/2 tablespoon coriander root, chopped
* 1 tablespoon soy sauce
* 1 tablespoon sugar
* 1 tablespon oyster sauce


* 1 teaspoon powder pepper
* 1 tablespoon cooking wine
* 2 tablespoons soup
* 1 tablespoon cooking oil
* 1/2 onion, cubed
* 1/2 bell pepper, cubed
* 3 red chilies, cut diagnally
* 3 scallions, cut into 1" long

Thai Food Recipe | Stir Fried Pork Liver with Black Peppercorn
Thai Food Recipe | Stir Fried Pork Liver with Black Peppercorn


                Thai Food Preparations

           1. Wash pork liver in clean water. Drain and cut into well pieces.
           2. Heat oil in a wok over medium heat. Wait until hot then add garlic and coriander root. Stir fry until golden and aromatic.
           3. Add pork liver, and stir fry until nearly cooked. Season with soy sauce, sugar, oyster sauce, and powder pepper. Stir fry until all ingredients mixed well. Then add black peppercorn, onion, bell pepper, red chili and scallion.
           4. Add soup (2 tablespoons) and stir fry again until all ingredients mixed well. Turn off the heat.
           5. Transfer to a serving plate. Server immediately with hot steamed rice.


 สูตรอาหารไทย : ตับหมูผัดพริกไทยดำ

[ STIR FRIED PORK LIVER WITH BLACK PEPPERCORN ]

เครื่องปรุง + ส่วนผสม


* ตับหมู 300 กรัม
* พริกไทยดำทุบ 1 ช้อนโต๊ะ
* กระเทียมสับละเอียด 1/2 ช้อนโต๊ะ
* รากผักชีสับละเอียด 1/2 ช้อนโต๊ะ
* ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาลทราย 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมันหอย 1 ช้อนโต๊ะ

* พริกไทยป่น 1 ช้อนชา
* เหล้าจีน 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำซุป 2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมันพืช 1 ช้อนโต๊ะ
* หอมใหญ่ 1/2 ลูก (หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยม)
* พริกหวาน 1/2 ลูก (หั่นเป็นชิ้นสี่เหลี่ยม)
* พริกชี้ฟ้า 3 เม็ด (หั่นเฉียง)
* ต้นหอม 3 ต้น (หั่นเป็นท่อนๆ)
สูตรอาหารไทย : ตับหมูผัดพริกไทยดำ
สูตรอาหารไทย : ตับหมูผัดพริกไทยดำ


     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างทำความสะอาดตับหมู หั่นเป็นชิ้นพอดีคำ พักทิ้งไว้
2. ใส่น้ำมันลงในกระทะ ตั้งบนไฟร้อนปานกลาง รอจนน้ำมันร้อนจึงใส่กระเทียมกับรากผักชีลงไปผัดจนหอม
3. ใส่ตับลงไปผัด ตามด้วยซิอิ๊วขาว, น้ำตาลทราย, น้ำมันหอยและพริกไทยป่น ผัดจนเครื่องปรุงทั้งหมด เข้ากับตับดีแล้วจึงใส่พริกไทยดำ, หอมหัวใหญ่, พริกหวาน, พริกชี้ฟ้าแดง และต้นหอมลงไปผัดต่อ
4. ผัดจนส่วนผสมทั้งหมดเข้ากัน ใส่น้ำซุปหรือน้ำเปล่าลงไปสัก 2 ช้อนโต๊ะพอขลุกขลิกจึงปิดไฟ
5. ตักใส่จาน เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

CHICKEN TOM YUM ต้มยำไก่

Spicy Soup with Chicken and Lemongrass

[ thai food : tom yum kai ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 350 grams chicken, cut into well pieces
           * 2 stalk of lemongrass (lightly pounded and cut into 2" long)
           * 3 kaffir lime leaves
           * 5 small pieces of galangal
           * 10 mushrooms, cleaned and cut into well pieces
           * 5 tomatoes
           * 5 fresh chilies, smashed
           * 2 dried chilies
* 2 tablespoons garlic, smashed
* 2 tablespoons red shallots, smashed
* 3 tablespoons lime juice
* 2 tablespoons fish sauce
* 3 cups chicken stock (or water)
* coriander leaves (for garnishing)



Thai Food Recipe | Spicy Soup with Chicken and Lemongrass
Thai Food Recipe | Spicy Soup with Chicken and Lemongrass


     Thai Food Preparations

           1. Heat chicken stock (or water) in a pot over medium heat. Add garlic, red shallot, lemongrass, galangal and kaffir lime leaves. Wait until boiling, then add chicken.
           2. Wait until the chicken is nearly cooked, then add mushroom and tomatoes. Stir until all ingredients mixed well and chicken is done. Remove from heat.
           4. Season with fish sauce, lime juice and fresh chili. Transfer to a serving bowl. Garnish on top with coriander leaves and dried chili. Serve immediately with hot steamed rice.



    สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่

[ CHICKEN TOM YUM ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่



           * เนื้อไก่ 350 กรัม
           * ตะไคร้ 2 ต้น (หั่นเแฉลบป็นชิ้นยาวประมาณ 3 ซม.)
           * ใบมะกรูด 3 ใบ
           * ข่าหั่นเป็นแว่นๆ 5 แว่น
           * เห็ดฟาง 10 อัน
           * มะเขือเทศหั่นครึ่ง 5 ลูก
           * พริกขี้หนูทุบพอแหลก 5 เม็ด (ปรับเพิ่ม/ลดได้)
           * พริกแห้ง 2 เม็ด
           * กระเทียมทุบพอแหลก 2 ช้อนโต๊ะ
           * หอมแดงทุบพอแหลก 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำมะนาว 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำซุปไก่ 3 ถ้วยตวง (หรือใช้น้ำเปล่าแทนก็ได้)
           * ผักชีสำหรับแต่งหน้า



สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่
สูตรอาหารไทย : ต้มยำไก่



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ล้างทำความสะอาดเนื้อไก่ และหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ สะเด็ดน้ำให้แห้ง (ถ้าไม่ชอบมัน สามารถลอกหนังออกได้) เสร็จแล้วนำเห็ดฟางไปล้างให้สะอาด หั่นเป็น 4 ส่วนและนำไปผึ่งให้แห้ง
2. นำน้ำซุปไก่ (หรือน้ำเปล่า) ไปต้มในหม้อ จากนั้นใส่กระเทียม, หอมแดง, ตะไคร้, ข่าและใบมะกรูดลงไป รอจนน้ำเดือดจึงใส่ไก่ลงไป
3. รอจนไก่เกือบสุก จึงใส่เห็ดและมะเขือเทศที่หั่นไว้ ต้มต่อไปจนส่วนผสมทุกอย่างเข้ากัน เมื่อเนื้อไก่สุกจึงปิดไฟ
4. นำหม้อออกมาจากเตา ปรุงรสด้วยน้ำปลา, น้ำมะนาว และพริกขี้หนู เมื่อปรุงรสเสร็จตักเสริฟในถ้วย ตกแต่งด้วยผักชีและพริกแห้ง เสริฟทันทีพร้อมด้วยข้าวสวยร้อนๆ

STIR FRIED PORK WITH GINGER หมูผัดขิง

Stir-Fried Pork with Ginger

[ thai food : moo pad king ]

                Thai Recipe Ingredients

           * 400 grams pork, cut into well pieces
           * 1 tablespoon minced garlic
           * 1 cup fresh mushrooms, sliced
           * 1/2 cup red peppers, cut diagnally
           * 3 tablespoons finly sliced ginger
           * 2 tablespoons fish sauce
           * 1 tablespoon soy sauce
* 2 tablespoons oyster Sauce
* 1 teaspoon sugar
* 1/4 cup chopped onion
* 2 spring onions, cut into 1" long
* coriander leaves (for garnishing)
* cooking oil


Thai Food Recipe | Stir Fried Pork with Ginger
Thai Food Recipe | Stir Fried Pork with Ginger


     Thai Food Preparations

           1. Heat oil in a wok. Add garlic and stir fry until golden.
           2. Add pork and stir fry until nearly cooked, then add fish sauce, soy sauce and oyster sauce and stir until it begins to bubble.
           3. Add the rest of the ingredients and stir fry until the pork is done.
           4. Transfer to a serving dish and garnish with coriander leaves. Server immediately with hot steamed rice.



 สูตรอาหารไทย : หมูผัดขิง

[ STIR FRIED PORK WITH GINGER ]

     เครื่องปรุง + ส่วนผสม



สูตรอาหารไทย : หมูผัดขิง



           * เนื้อหมูสันในหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 400 กรัม
           * กระเทียมสับ 1 ช้อนโต๊ะ
           * เห็ดหูหนูหั่น 1 ถ้วยตวง
           * พริกชี้ฟ้าแดงหั่นเฉียง 1/2 ถ้วยตวง
           * ขิงหั่นเป็นเส้น 3 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
           * ซิอิ๊วขาว 1 ช้อนโต๊ะ
           * ซ๊อสหอยนางรม 2 ช้อนโต๊ะ
           * น้ำตาล 1 ช้อนชา
           * หอมใหญ่หั่น 1/4 ถ้วยตวง
           * ต้นหอมหั่น 2 ต้น
           * ผักชีสำหรับแต่งหน้าอาหาร
           * น้ำมันพืช



สูตรอาหารไทย : หมูผัดขิง
สูตรอาหารไทย : หมูผัดขิง



     วิธีทำทีละขั้นตอน

1. ใส่น้ำมันในกระทะ และนำไปตั้งไฟ ใส่กระเทียมลงไปผัดจนเหลืองหอม
2. ใส่เนื้อหมูลงไปผัดจนเกือบสุก จึงปรุงรสด้วยน้ำปลา, ซิอิ๊วขาว และซ๊อสหอยนางรม ผัดต่อจนส่วนผสมในกระทะเริ่มเดือด
3. ใส่ส่วนผสมที่เหลือทั้งหมดลงไป จากนั้นผัดต่อจนหมูสุก
4. ตักใส่จาน และแต่งหน้าด้วยผักชี เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ

GREEN MUSSELS CURRY WITH PINEAPPLE แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่

Green Mussels Curry with Pineapple

[ thai food : kang kua sup-pa-rod ]
     Thai Recipe Ingredients
* 2 tablespoons Kang Kua Curry Paste
* 2 cups green mussels (or 8-10 shrimps)
* 80 grams pineapple, cut into well pieces
* 2 cups coconut milk
* 2 tablespoons fish sauce
* 1 tablespoon sugar
* 1 tablespoon tamarind concentrate
Green Mussels Curry with Pineapple
Green Mussels Curry with Pineapple
 
     Thai Food Preparations
1. Wash green mussels (or shrimps) in clean water. Then drain and shell.
2. Heat oil in a wok over medium heat. Add Kang Kua Curry Paste and coconut milk, fry until aromatic and until the oil has clearly separated from the coconut milk. Then add pineapple, and stir it.
3. Season with fish sauce, sugar and tamarind concentrate. Then add green mussels (or shrimps) Stir until mixed well and cooked thoroughly. Remove from heat.
4. Transfer to a serving bowl, serve immediately with hot steam rice.

 สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่

[ GREEN MUSSELS CURRY WITH PINEAPPLE ]
     เครื่องปรุง + ส่วนผสม
สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่

น้ำพริกแกงคั่ว 2 ช้อนโต๊ะ
* หอยแมลงภู่ 2 ถ้วยตวง (หรือกุ้ง 8 - 10 ตัว)
* สับปะรดหั่นเป็นชิ้นพอดีคำ 80 กรัม
* กะทิ 2 ถ้วยตวง
* น้ำปลา 2 ช้อนโต๊ะ
* น้ำตาล 1 ช้อนโต๊ะ
* น้ำมะขามเปียก 1 ช้อนโต๊ะ

สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่
สูตรอาหารไทย : แกงคั่วสัปปะรดหอยแมลงภู่
 
     วิธีทำทีละขั้นตอน
1 ล้างทำความสะอาดหอยแมลงภู่ (หรือกุ้ง ) แกะเนื้อออกจากฝา และสะเด็ดน้ำให้แห้ง
2 ตั้งกระิทะบนไฟร้อนปานกลาง ผัดน้ำพริกแกงคั่วกับกะทิพอแตกมันจนหอม ใส่สับปะรด ลงไป คนจนส่วนผสมเข้ากัน ทิ้งไว้สักพัก
3 ปรุงรสด้วยน้ำปลา น้ำตาล น้ำมะขามเปียก ปรับรสตามความชอบแล้วจึง ใส่เนื้อหอยแมลงภู่ (หรือกุ้ง) ทิ้งไว้สักครู่จนเนื้อสุกดีจึงปิดไฟ
4. ตักใส่ถ้วย เสริฟทันทีพร้อมข้าวสวยร้อนๆ